Artikulacije pokazuju visoku učinkovitost kod problema zglobova

Temeljem znanstvenih dokaza, artikulacije se mogu primjenjivati kao samostalne tehnike, ali i kao „support“ klasičnim terapeutskim postupcima, prvenstveno kineziterapiji.
Artikulacije pokazuju visoku učinkovitost kod problema zglobova

Artikulacije ili mobilizacije dio su manualne terapije i predstavljaju vrstu pasivnog pokreta s promjenjivom amplitudom i niskom brzinom koje smanjuju kompresivne sile unutar zglobova te uklanjanju distenzije okolnih tkiva pojedinih zglobova. Teoretski, ali i klinički, vrlo je važno razlikovati artikulacije od manipulacija.

Manipulacije uključuju pokrete velike brzine i niske amplitude (eng. High Velocity & Low Amplitude) s potiskom pri završetku pokreta što uzrokuje poznato „pucketanje zglobova“, dok se kod artikulacija apliciraju pokreti male brzine i promjenjive amplitude. Za razliku od pokreta manipulacije, pokret artikulacije tj. mobilizacije u svakom trenutku mogu zaustaviti i terapeut i pacijent.

Glavne indikacije za primjenu artikulacija su:

  • hipomobilnost zglobova,
  • subluksacije,
  • funkcionalne imobilnosti,
  • bol,
  • mišićni spazam.

Artikulacije imaju neurofiziološke i mehaničke učinke na tkivo. S neurofiziološkog gledišta, promjenjive amplitude stimuliraju mehanoreceptore koji inhibiraju transmisiju nociceptora kralježnične moždine. Mehaničko djelovanje artikulacije temelji se na sprječavanju degenerativnih procesa i bolnih stanja kod otečenih i hipomobilnih zglobova. Hipermobilnost, upala i izljevi u zglob, stanja su koja isključuju primjenu artikulacije.

Artikulacije povećavaju opseg pokreta i smanjuju bol

Istraživanja o primjeni manualne terapije kod problema zglobova pokazuju visoku učinkovitost tehnike artikulacija, naročito kod kroničnih bolnih stanja. Istraživanja su pokazala da kod stanja poput adhezivnog kapsulitisa ili tzv. smrznutog ramena, artikulacije s 10-15 ponavljanja su značajno povećale opseg pokreta i smanjile bol u ramenom zglobu u odnosu na konvencionalne tretmane. Gornji i donji nožni zglob važni su za hod, deceleraciju i prijenos težine.

Izloženi su svakodnevnom stresu, a njihova smanjena pokretljivost dovodi do deficita zgloba što se odražava na ostatak tijela u vidu kompenzacija te smanjenog opsega pokreta koljenog zgloba i loše apsorpcije ekscentrične sile.

Istraživanja kod sindroma prenaprezanja, poput plantarnog fascitisa, pokazala su iznimnu učinkovitost subtalarne artikulacije. Povećala se pokretljivost petne kosti i talusa te se smanjio trakcijski stres i povećala funkcionalnost stopala u odnosu na klasični terapijski pristup ultrazvučnom tehnologijom uz istezanje.

Istraživanje južnokorejskih Sveučilišta Sahmyook i Kyungnam

Najveći broj istraživanja o artikulacijama i njihovom utjecaju na funkcionalnost organizma provedena su na kralježnici i to ponajviše na cervikalnoj. Uzrok boli u vratnoj kralježnici ne mora nužno biti sama vratna kralježnica. Cervikalna, torakalna i lumbalna kralježnica su biomehanički „povezane“, osobito cervikalna i torakalna, pa imbalans i hipomobilnost torakalne kralježnice može dovesti do problema pokretljivosti i boli cervikalne kralježnice.

Torakalna kralježnica podupire i utječe na kinematiku vratne kralježnice (4). U nedavno objavljenom recentnom istraživanju, Seo i sur., znanstvenici s Katedre za fizioterapiju Koledža za zdravstvene studije južnokorejskih Sveučilišta Sahmyook i Kyungnam, prikazali su usporedbu učinkovitosti cervikalne artikulacije i manipulacije u odnosu na vježbe za duboke mišiće pregibače vratne kralježnice.

Dokazano je kako su artikulacije torakalne kralježnice ublažile bolove i povećale opseg pokreta cervikalne kralježnice. Ovo istraživanje pokazalo je da su vježbe za duboke mišiće pregibače (m.longus colli, m.rectus capitis, m.rectus capitis anterior) u kombinaciji s vježbama mobilizacije i stabilizacije vratne kralježnice učinkovitije za povećanje opsega pokreta laterofleksije i rotacije cervikalne i ekstenzije torakalne kralježnice od same artikulacije.

Cervikalna artikulacija ima pozitivan utjecaj na balans

Noviji radovi daju nam uvid u kompleksnost i multifunkcionalnost mobilizacija i pokazuju njihovu primjenu kod pacijenata s multiplom sklerozom (MS). Dokazano je kako cervikalna artikulacija ima pozitivan utjecaj na balans i hod kod pacijenata s MS.

Artikulacije se mogu primjenjivati kao samostalne tehnike

Zaključak: Temeljem znanstvenih dokaza, artikulacije se mogu primjenjivati kao samostalne tehnike, ali i kao „support“ klasičnim terapeutskim postupcima, prvenstveno kineziterapiji.

U našem članku Multipla skleroza – Cervikalna artikulacija kao sastavnica neruorehabilitacije pročitajte pak kako ove tehnike pomažu pacijentima.

Sve o certificiranom tečaju mobilizacije kralježnice i ekstremiteta i prijavama na našoj web stranici.

Seminare organiziramo u suradnji s vrhunskim školama manualne terapije

Naši seminari organizirani su u suradnji s vrhunskim svjetskim školama manualne terapije te ih izvode priznati međunarodni profesori, predavači i praktičari. Seminari se održavaju u Zagrebu, u Hotelu Antunović, Zagrebačka avenija 100. Seminari koje održavaju međunarodni stručnjaci izvode se na hrvatskom ili engleskom.

Mogle bi te zanimati ove objave