Dry Needling tehnika učinkovita je kod liječenja miofascijalne boli

Uz miofascijalnu bol, dry needling je indiciran kod brojnih drugih stanja poput fibromialgije i tendinopatije. Prema dosadašnjim rezultatima brojnih istraživanja, tehnika se pokazala efikasnom, sigurnom i minimalno invanzivnom.
Dry Needling tehnika učinkovita je kod liječenja miofascijalne boli - Higeja

Dry needling tehnika ili suha punkcija naziv je tretmana koji se korisiti kod miofascijalne boli. Podrazumijeva ubadanje tankom, suhom i sterilnom iglom u područje mekog tkiva u žarišne (eng. trigger) točke.

Igle koje se upotrebljavaju su akupunkturne i predstavljaju jedinu poveznicu dry needling-a i akupunkture. Akupunktura se temelji na istočnjačkoj medicini, a dry needling na zapadnjačkoj medicini te u obzir uzima obrasce boli, posturu i oštećenja lokomotornog sustava.

Tehnika smanjuje bol, povećava funkcionalnost

Miofascijalna bol jedna je od najčešćih indikacija za primjenu dry needling tretmana, a karakterizirana je kontinuiranom dubokom i tupom boli koja se pojavljuje na bilo kojem mišiću ili mišićnoj skupini.

Uzrok miofascijalne boli mogu biti trigger točke koje označavaju područja povećane napetosti te su bolne na palpaciju.

Istraživanja ukazuju na učinkovitost dry needlin-ga kod liječenja miofascijalne boli putem trigger točki. Najčešća promjena je smanjenje boli, a samim time dolazi do povećanja tjelesne funkcionalnosti.

Uz miofascijalnu bol, dry needling je indiciran kod brojnih drugih stanja poput fibromialgije i tendinopatije.

Dry needling tehnika – efikasna i sigurna

Recentno istraživanje španjolskog fizioterapeuta Juan Antonia Valera-Calere i suradnika daje prednost tehnici dry needling u liječenju fibromialgije u odnosu na TENS i manualno miofascijalno opuštanje. Razlog tome je učinak koji su pacijenti primijetili – smanjena bol, povećana kvaliteta života, vitalnost, socijalno i psihičko funkcioniranje.

Izraelski fizioterapeuti i doktori Vladimir Stoychev, Aharon S Finestone i Leonid Kalichman s fakulteta medicine u Tel Avivu i zdravstvenih studija u Negevu pretraživali su istraživanja o učincima dry needling-a na tendinopatije.

Prema dosadašnjim rezultatima, dry needling tehnika pokazala se efikasnom, sigurnom i minimalno invanzivnom.

Higeja organizira Dry needling tečaj s vrhunskim predavačem Matejom Štrukeljom u zagrebačkom hotelu Antunović. Više informacija o ovoj edukaciji potražite na poveznici.

Seminare organiziramo u suradnji s vrhunskim školama manualne terapije

Naši seminari organizirani su u suradnji s vrhunskim svjetskim školama manualne terapije te ih izvode priznati međunarodni profesori, predavači i praktičari. Seminari se održavaju u Zagrebu, u Hotelu Antunović, Zagrebačka avenija 100. Seminari koje održavaju međunarodni stručnjaci izvode se na hrvatskom ili engleskom.

Mogle bi te zanimati ove objave